שכיבה על הבטן, אז מה הסיפור הגדול?
מאת: דיתה רן זיגלמן, מלווה ומעשירה התפתחותית בשיטת Space´Child, מדריכת הנקה מוסמכת, מלווה אמהות לאחר לידה ובעלת ´דיתה בית לאמהות´ בראשון לציון.
אני נפגשת על בסיס יומיומי באמהות מבולבלות ומתוסכלות ´למה הוא לא אוהב לשכב על הבטן?´ ´למה הוא ישר מתחיל לבכות?´ ´ איך הוא פעם יצליח?´ ´כבר עכשיו אני רואה, הוא פשוט עצלן´ ´איך התינוקת של החברה שלי כבר שוכבת בלי בעיה´
אז רק שתדעו, שאתן לא היחידות, זו התמודדות מאוד שכיחה בקרב אמהות לתינוקות אז הכל בסדר.
כמה נקודות:
• שכיבה על הבטן תעזור לתינוק להשתמש בצורה יעילה ונכונה בשרירי הצוואר, הגב והכתפיים. שכיבה על הבטן היא המנח שבו התינוק משיג את עיקר שלבי ההתפתחות במהלך שנת חייו הראשונה. אך גם אם היא מתחילה מעט באיחור – זה לא אסון, כבר אמרתי שהכל בסדר.
• זה באמת קשה להם, הראש שלהם כבד, טונוס השרירים לא תמיד מאוזן, עוד אין עבודה מאוזנת בין השרירים הכופפים (שרירי הבטן והחזה) לזוקפים (שרירי הגב). זה לא באמת נעים להם, ולכן הם בוכים – אנחנו כבר לא בוכים כשלא נעים לנו כי אנחנו יודעים לדבר...בכי היא צורת הביטוי שלהם לאי נוחות.
• הנחיות משרד הבריאות הן לא לאפשר לתינוק להירדם על הבטן מחשש למוות בעריסה. הרבה הורים מרחיבים את ההנחיה גם לשעות הערות של התינוק, וכתוצאה מכך, תנוחת השכיבה על הבטן אינה מוכרת ומועדפת על התינוק.
• בזמן ההיריון עמוד השדרה של העובר נמצא במנח כפוף. שמירה על תנוחת הכפיפה מאפשרת לתינוק לחוש מוגן גם לאחר הלידה. תנוחה זו מקלה את ההתמודדות של התינוק עם כח הכובד ומונעת ממנו מאמץ מיותר.
• כאשר משכיבים תינוק בן יומו על הבטן או על הצדדים מתאפשרת שמירה על תנוחת הכפיפה.היא אינה מתקיימת בשכיבה על הגב.
אז האם התינוק שלי באמת ´עצלן´?
אני לא אוהבת את השימוש בהגדרה זו, מכיוון שאנו מיד מתייגים את הילד שלנו כיכול, אבל לא רוצה. בעוד שמאוד יכול להיות שפשוט קשה לו. יש הבדל משמעותי בהתייחסות. תינוקות לא עושים ´מניפולציות´ בגיל הזה, זה שלב התפתחותי הרבה יותר מאוחר.
כשאני פוגשת הורים שמתקשים להבין את הקושי של התינוק, אני ממליצה גם להם לשכב על הבטן, ולחוש את האתגר שהתינוק שלהם מתמודד איתו, לא לכולם זה פשוט לעשות ´שכיבות סמיכה´ כל היום
אז מתי כדאי שהתינוק יתחיל לשכב הבטן?
שכיבה על הבטן בזמן עירות יכולה להתחיל מהיום שהתינוק מגיע הביתה מבית החולים. אף פעם לא מוקדם מידי להתחיל.
תינוק ששוכב על הבטן ברמה יומיומית זוכה ל´זמן אימון´ המאפשר חיזוק הדרגתי.
לכמה זמן להשכיב?
זמן שבו לא ירגיש מתוסכל ולא יחוש קושי אינסופי. מומלץ להשכיב על הבטן לפרקי זמן קצרים פעמים רבות במשך היום, ולהאריך בצורה הדרגתית את משך השכיבה עם התחזקותו של התינוק.
מהי שכיבה איכותית על הבטן?
תינוק שוכב על הבטן, מרפקים קדמיים לכתף בזווית של תשעים מעלות, יכול להניח את ראשו ולזקוף שוב.
הנה כמה רעיונות להקלת הרמת הראש של התינוק ושיפור יכולת התינוק בשכיבה פעילה על הבטן:
1. טפיחות- נטפח על גבו, רגליו וידיו של התינוק ביד רכה ונינוחה. הטפיחות יכולות לאזן מיידית את הטונוס השרירי, ולתת תחושה ברורה ונעימה של הגוף. הן מרגיעות את התינוק ומסיחות את דעתו מתחושה של אי נוחות.
2. מגע עמוק- עם כף ידנו נחפון את השרירים במקומות שונים לאורך הרגליים והידיים. מגע עמוק כזה מאזן את הטונוס השרירי, תוך כדי מתן תחושה ברורה של הגוף.
3. ערסול- ערסול התינוק הוא הדרך היעילה ביותר להפחתת הנוקשות בגופו של התינוק, וליצירת נוחות בשוכבו על הבטן. בערסול, התינוק מתעגל וחוזר לתנוחתו העוברית. שרירי הגב מרפים ומתארכים, ושרירי הבטן נינוחים.
ניתן לערסל במנשא בד, פוף, כשאנו עומדים ונושאים את התינוק בידינו, או בישיבה כשברכינו כפופות.
4. נשים לב לרמזים מהתינוק: חשוב לזהות סימני התעייפות קלים ולהפוך את התינוק חזרה אל גבו לפני שהחל לבכות בעוצמה שקשה להרגיעו. בהדרגה יש להעלות את סף התסכול (של התינוק ושל הוריו ) ולהאריך את משך השהייה.
5. העלאת רמת העניין התקשורתי: המטרה בכך היא לתרום להעלאת האקטיביות של התינוק בתנוחה. משחק מעניין וחברתי גורם לרוב התינוקות להתאמץ יותר ומאפשר לזמן התרגול לעבור בקלות ובהנאה. עבור תינוקות צעירים מראה הבעות פנים אנושיות הוא אחד מהמשחקים המשובחים ביותר.
6. מבט מוביל תנועה – בשכיבה על הבטן, להעביר צעצוע מצד לצד, או להזיז את המבט שלכם מצד לצד. תנועת האישונים משפיעה על תנועת הראש.
7. יצוב האגן של התינוק בעת השכיבה על הבטן: אפשר להתייחס לגופו של התינוק כאל נדנדה, בקצה האחד הראש ובקצה הנגדי האגן. הצמדת האגן של התינוק אל המשטח באמצעות ידו של ההורה תורמת לראשו של התינוק לעלות למעלה ביתר קלות
8. בטן אל בטן- ניתן לשכב על הגב כשהראש של ההורה קצת בזווית ולהניח בטן התינוק על בית החזה של ההורה. ליצור קשר עין פנים אל פנים עם התינוק. ככל שההורה שכוב אופקי יותר, כך עולה רמת הקושי עבור התינוק וככל שההורה מזדקף רמת הקושי פוחתת.
9. בטן על השוקיים - להניח את בטן התינוק על שוקי ההורה, ולשחק ב´אווירון´ כאשר הרגליים עולות ויורדות. שינוי זווית השוקיים מאפשרת לשנות את רמת הקושי של התרגיל.
10. עגלת אמבטיה- אם התינוק שלך הגיע לגיל 3 חודשים אל תמהרי לעבור לטיולון. ניתן להניח את התינוק על הבטן בעגלת אמבטיה ולצאת לטיול בחוץ. זה מאלץ את התינוק הסקרן להרים ראש גבוה ולהסתכל החוצה.
זמן בטן גורר זמן בטן. ככל שתתרגלו יותר כך התינוק יאריך את זמן השהות על הבטן בנינוחות.
מומלץ לאפשר לתינוק זמן בטן על משטח ישר על הרצפה.
אז שימרו על חיוך והכל בסדר!
אתן תמיד מוזמנות לפנות בכל שאלה או להגיע לסדנת ליווי התפתחותי,
דיתה 072-2456895